Waldorf Pomurje

Prehrana in jedilniki

V Waldorfskem vrtcu Pomurje nudimo otrokom uravnoteženo brezmesno prehrano. Trudimo se, da je čim večji delež ponujene hrane ekološko pridelan, lokalnega izvora in prilagojen glede na letni čas. Kosila za naš vrtec pripravlja UTA – spodbujanje trajnostnega razvoja podeželja, Lili Šiftar, s. p. Za otroke, ki potrebujejo dietno prehrano, se le-ta lahko zagotovi. Vsa hrana je sveža (nič ni zamrznjeno), ne uporablja se prežganja in cvrtja. Obroki so sveže skuhani (ne pogreti) in blago začinjeni. Jedilniki so izoblikovani, spreminjajo se glede na letni čas.

Ritual prinašanja sadja …

Ob ponedeljkih otroci lahko simbolično prinašajo en sadež, ob petkih pa nesejo domov kruh, ki ga spečejo. Oboje simbolično namreč predstavlja povezavo z domom in vrtcem.

Prehrana naših otrok z besedami naše tete Gite …

Izbor dobavitelja in samo pripravo hrane za otroke v našem vrtcu jemljemo zelo resno in odgovorno. Nenehno nas vodi želja, da so dnevna kosila kakovostna, sveže pripravljena in iz čim več surovin domačih, prekmurskih proizvajalcev.

Tako je na krožnikih naših otrok dnevno postrežena sveža, sezonska in ne zamrznjena zelenjava ter raznovrstne polnovredne kaše in moke iz domačega, prekmurskega okolja.

Za dnevni ritem naših otrok je tudi izredno pomembno, da je hrana dostavljena ob točno določeni uri. Zato nas še posebej veseli, da imamo pri izboru kuharic in hrane srečno roko ter srčne kuharice. Veseli nas, da je naša kuharica zelo odprta in zelo dobro sprejema naše potrebe in zahteve, glede same priprave, uporabljenih sestavin ter priprave količin … Sami veste, da mora biti hrana otrok skuhana bolj blago, manj slana in manj začinjena, a prav zato skuhana in pripravljena s še več ljubezni in veliko mero pozornosti ter iz dobrih in skrbno izbranih sestavin.

Naša kuharica nabavlja zelenjavo preko Zelene točke torej izključno od prekmurskih pridelovalcev, kaše, zdrobe in moke pa od mlinarstva Kolenko iz Bistrice.

Starši prav gotovo iz pripovedovanja otrok veste, da jemo palačinke, testeninne, “juhe” s kruhom, pice … ob točno določenih dnevih v tednu. Ko gremo v gozd, torej vsak četrtek, je na vrsti pica. Ko v petek pečemo kruh in otroci sami oblikujejo svoj hlebček, zelo dobro vedo, da je pred nami vikend, ko ostanejo doma. Ko v ponedeljek popoldan tete omesimo kruh in ga tudi spečemo, vedo, da ga bodo jedli naslednji dan za zajtrk.

Skrbno izbrani zajtrki, kosila in malice in ostale dobrote

Ritem in ponavljanje nista pomembna samo pri dejavnostih in aktivnostih otrok, temveč tudi pri njihovi prehrani. Tako vse leto, ne glede na letni čas, ostajajo zajtrki enaki:

Ponedeljek: riž
Torek: naš sveže pečen kruh in različni, sveže pripravljeni, namazi
Sreda: prosena kaša z rozinami
Četrtek: zdrob
Petek: ovseni kosmiči

Jedilniki kosil se menjajo na vsaka dva meseca, tako da jedi vedno poskušamo prilagoditi sezoni. Vendar ene jedi ostajajo stalnica in vedno ob istem dnevu ter čez vse leto: tako so testenine v torek, palačinke v sredo in pica je v četrtek. Otroci so na svoj način tudi zelo ponosni, da točno vedo, kdaj bodo na vrsto prišle njihove priljubljene jedi in se tega tudi izredno veselijo, seveda še prav posebej palačink in pice.

Otroci zelo radi sodelujejo tudi pri pripravi rojstno-dnevne torte, pri peki piškotov, rezanju sadja in zlaganju na krožnik za popoldansko malico, ki ji rečemo kar »mizica, pogrni se«. Skoraj vsak dan z navdušenjem in zagnano, kot to znajo samo oni, meljejo piro, pšenico, rž, včasih pa tudi proso, za peko kruha in piškotov. Nekateri otroci še posebej radi presipavajo rozine, zdrob, riž … v posebne kozarce za shranjevanje.

Zase lahko povem, da sem že od nekdaj zelo povezana s hrano in sem zato še toliko bolj vesela, če lahko za otroke pripravim svoj puding, pecivo, če skupaj pečemo piškote, pripravljamo krožnik za popoldansko malico … Vsakokrat, ko vidim iskrice v očeh otrok, ko pomagajo in potem to tudi z veseljem pojedo, sem hvaležna, da lahko del svoje ljubezni do hrane prenašam tudi na njih.

 Okusna, zdrava, uravnotežena, sveže kuhana hrana je še posebej pomembna v obdobju razvoja otroka, torej do sedmega leta, ko večji del svojih sil porabijo za razvoj fizičnega telesa in zato je tudi toliko večja naša odgovornost, da jim to tudi nudimo vsakodnevno s čim večjo pozornostjo in ljubeznijo.

Vaša, teta Brigita