Waldorf Pomurje

Življenje v vrtcu

Življenje v vrtcu
Waldorfski vrtec Pomurje izvaja dnevni program, ki traja od 7.00 do 16.00 ure.
Namenjen je otrokom od prvega leta do vstopa v 1. razred osnovne šole.

Prihod otrok v vrtec

Otroci prihajajo v vrtec med 7.00 in 8.15 uro.
V tem času je otrokom omogočena prosta igra, ustvarjanje z voskom, risanje, ročna dela, mletje žit z ročnim mlinčkom, glede na letni čas pa tudi npr. čiščenje sončnic, koruze … vzgojiteljica pa pripravlja zajtrk.

Zajtrk

Ob 8.15 uri vzgojiteljica s petjem vsak dan iste pesmice povabi otroke k mizi. Uvod v zajtrk predstavlja jutranji pozdrav in prstna igrica, ki se spreminja v skladu z letnim časom, nato sledi zajtrk. Vzgojiteljica izbere otroka, ki razdeli hrano. Po zajtrku sledi zahvala, otroci razdelijo prtičke, radi se pridružijo tudi pri pospravljanju in čiščenju.

Prosta igra, umetniška ali praktična dejavnost

Po zajtrku se manjši (od 1 do 3 let) otroci umaknejo v sosednji prostor, kjer imajo svojo igralnico, prilagojeno svoji starosti. Večji otroci pa ostanejo v glavni igralnici. Vsi otroci se lahko prosto igrajo. Po približno 45 minutah sledi pospravljanje in rajalna igra, ki je ravno tako v skladu z letnim časom. Nato sledi malica.
V tem času vzgojiteljica budno spremlja otroke med prosto igro, opravlja gospodinjska ali ročna dela in pripravi prostor in material za umetniško dejavnost tistega dne. Otroci se ji prosto lahko pridružijo
Po končanem umetniškem ustvarjanju sledi skupno pospravljanje igrač na njihovo stalno mesto.
Sledi rajalna igra, ki se spreminja v skladu z letnim časom, manjša malica … pred odhodom na prosto.

Gibanje na prostem

Vsak dan, po malici ob 10. uri, odidemo na igrišče, ob četrtkih pa v bližnji gozd.
Zunaj se igramo vsak dan, primerno oblečeni za vse vremenske razmere (razen ob dežju se igramo v prostorih vrtca). Gibanje na prostem traja do 11. ure.

Lutkovna predstava in kosilo

Ob četrtkih je pred kosilom lutkovna predstava. Ob drugih dnevih je namesto lutkovne predstave vsak dan pravljica razen ob petkih. Tako pravljica kot lutkovna predstava sta primerni letnemu času.
Po pravljici ali lutkovni predstavi pride ga. Lili, naša kuharica, s kosilom. Tako kot pred zajtrkom je tudi pred kosilom najprej na vrsti prstna igrica in nato izrek, na koncu sledi še zahvala.

Počitek

Otroci počivajo po kosilu ne glede na starost, zaspi pa, kdor zmore. Vzgojiteljica otroke umiri s petjem. Otroci počivajo do 14.15 ure, sledi prosta igra in popoldanska sadna malica.
Po malici se otroci igrajo na igrišču do odhoda domov.
Vrtec svoja vrata zapre ob 16.00 uri.

Prihod staršev po otroka

Starši prihajajo po otroke po kosilu, od 12. do 12.15 ure, ali po počitku, ter od 14.30 ure naprej.
Pedagoški proces v obdobju enega tedna:
ponedeljek – slikanje – mokro na mokro
torek – risanje z voščenkami
sreda – oblikovanje iz voska, praznovanje rojstnega dne, peka peciva ali rojstnodnevne torte, praznovanje rojstnega dneva
četrtek – obisk gozda in lutkovna predstava
petek – peka kruha – vsak otrok oblikuje svoj kruhek in risanje na papirnate vrečke, v katere si otroci popoldan dajo kruhek