Waldorf Pomurje

Starši in vrtec

Sodelovanje s starši

Sodelovanje staršev z vzgojiteljicami je v waldorfski pedagogiki izjemno pomembno. Usklajenost vzgojnih vplivov doma in v vrtcu daje otroku občutek varnosti. Tesni stiki omogočajo staršem in vzgojiteljici boljše razumevanje otrokovih potreb.

Sodelovanje s starši poteka:

 • dnevno ob prihodu otrok v vrtec
 • govorilne ure
 • nekajkrat letno starševski večeri
 • skupne delovne akcije za ureditev vrtca in okolice,
  pomoč staršev pri delu, oblikovanje materiala za igro
 • povabilo na praznovanje, izlet ali zaključek šolskega leta
 • obiski vzgojiteljice na domu - po dogovoru
 • skupna organizacija predstavitve vrtca na različnih dogodkih
  (Družinski piknik, različna predavanja, dogodki, delavnice …).
caret-down caret-up caret-left caret-right
Mamica K. L.

"Ko je otroku dovoljena dolžina, širina in obseg njegovega zaznavanja, ko mu ni potrebno preskočiti dve stopnici, če trenutno samo prestopi prag. Ko se otrok zave nadarjenosti drugih otrok v skupini in ga to fascinira, spoštuje hrano, se zna igrati z naravo in opazi spoštovanje vzgojiteljev do staršev,  imaš občutek, da ima še eno prijetno družino. To je waldorfski vrtec."

Mamica K. N.

 »Naša družinica se je spoznala z Waldorfskim vrtcem Pomurje pred dobrimi štirimi leti. Takrat je sin prvič obiskal svojo drugo večjo družino. Seveda se je skozi čas marsikaj spremenilo in oblikovalo. Iz vaših pričanj, ki ste bili ustanovitelji vrtca, smo začutili to povezanost in prizadevnost, da si naši otroci zaslužijo nekaj več, saj so največji zaklad v naših življenjih. Zato ste se borili in šli skozi razne prepreke, da smo danes še vedno tukaj in da smo res vsi skupaj kot ena velika družina. Ponosna sem na vas in vesela, da smo tudi mi del tega. Vsak dogodek, ki ga pripravijo v vrtcu, je čustven, ima vsebino, otroci pa so veseli in z veseljem ter radi sodelujejo. Ni lepšega, ko njihove očke svetijo in se veselijo.«

Petra Lavtar Slapar

Z vpisom Arelene v vrtec se je vse v naših življenjih postavilo na pravo mesto. In zanimivo, stvari so se pričele odvijati, odpirati na vseh področjih, osebnem, medsebojnih odnosih, tudi na poslovnem področju, skratka povsod.

Vem, da je Arelena v okolju, kjer se razvija kot celosten človek, še posebej kot duševno in duhovno bitje, ki je po mojem mnenju najpomembnejši vidik razvoja človeka, vse ostalo pride kot posledica tega. Za Areleno mi je pomembno, da ohrani to jedro spoznanja, jaz sem jaz, in v waldorfskem vrtcu in šoli nasploh se zavedajo pomembnosti tega. Vedo, da prehitro intelektualiziranje, ko otrok za to še ni pripravljen, in to sem opazila tudi pri Areleni, preden sem jo prepisala pri skoraj štirih letih, odvzame otroku energijo med drugim potrebno tudi za utrditev in razvoj tega trdnega jedra, iz katerega izhaja sigurnost vase, odprtost, lastna vrednost, biti sam svoj, samospoštovanje in posledično tudi spoštovanje drugih otrok oziroma ljudi.

Prav tako sem pomirjena da je Arelena v okolju, kjer ne le da je pomemben razvoj otroka, ampak je nujen tudi osebni razvoj odraslega oziroma vzgojitelja. Ena od vzgojiteljic mi je omenila - kar mi je bilo zelo všeč, in sicer da je ugotovila, da ko se ona umiri, potem se posledično vsi otroci umirijo. Takšen je tudi moj način življenja. Otrok je zame le ogledalo in kaže na trenutno sliko, kaj se dogaja v njegovi okolici.

Še kaj bi lahko povedala, ampak, mogoče za starše, ki si želite nekaj več za otroka, pa mogoče še sami ne veste, kaj bi to lahko bilo, pridite pogledat v vrtec ali šolo, tudi če vas je malo strah, nič nimate za izgubiti, lahko samo prepoznate, da vzgojni sistem, v katerem se lahko vsak otrok razvije v samostojnega, samosvojega, ljubečega in spoštljivega človeka, ki ve, kdo je in kaj si želi, dejansko že obstaja, tukaj in zdaj. Vsaj zame je to šola prihodnosti.